woensdag 15 oktober 2008

Sporten is minder belangrijk dan je denkt!


Als je me 10 jaar geleden had gevraagd of sporten belangrijk is had ik je waarschijnlijk niet voor vol aan gezien. Hoe kan sport nou niet belangrijk zijn? Het houdt je spieren soepel, geeft je lichaam meer vorm en zorgt voor sterkere botten en een heldere geest. Toch? Niet als je lichaam echt nog niet moet denken aan sport omdat het van binnen ziek is van alle stress en bewerkte voedingsmiddelen die veel mensen vandaag de dag binnen krijgen.


Kijk, elke vorm van beweging is voor je lichaam niets meer dan weer een vorm van stress. Net zoals mentale stress zoals het je onnodig zorgen maken om zaken waar je weinig tot niets aan kunt doen. Voor je lichaam maakt het niet uit wat voor vorm van stress het is. Het ziet het slechts als stress en moet hier mee om zien te gaan. Dit kan het goed, maar dan moet je er wel de nodige rust en goede voeding tegenover stellen om de dit mogelijk te maken. Stress kost energie en verbruikt in die zin alleen maar energie. Voeding en rust zorgen daarentegen weer voor het herstel en het opladen van het lichaam. Bij veel mensen is deze balans echter verstoord omdat ze wel veel van zichzelf vragen (werk-mentale stress-sport) en te weinig doen om het lichaam weer op te laden (voeding-rust)


Een lichaam met een negatieve energiebalans heeft een verhoogd risico op hart en vaatziekten, kanker, allergieen en blessures. Zorg dus dat je eerst in balans komt door je energieverbruik in verhouding te brengen met goede voeding en voldoende rust voor je besluit om het te onderwerpen aan stress. Hoe weet je of je in balans bent? Simpel, dat voel je vanzelf. Een lichaam in balans heeft is minder belast en kan hierdoor meer energie vrijmaken en dat voel je. Je zult vervolgens willen sporten omdat je er de energie ook voor hebt en niet omdat het moet.
Dan pas zul je zin hebben om te sporten en zal het ook zijn vruchten gaan afwerpen.

Geen opmerkingen: