zaterdag 22 augustus 2009

Medicijngebruik onder kinderen stijgt


Medicijngebruik onder kinderen stijgt

Kinderen in Nederland slikken steeds meer medicijnen in vergelijking met tien jaar geleden.

Zo is het aantal recepten voor antipsychotica voor kinderen verdrievoudigd tot 131.000 in 2008. Dat blijkt uit een analyse van cijfers die de Stichting Farmaceutische Kengetallen op verzoek van NRC Handelsblad heeft gemaakt.

Gestegen is ook het aantal recepten voor laxeermiddelen, maagzuurremmers, luchtwegverbreders of hormoonhoudende zalfjes.


Verbeterde diagnostiek

Oorzaak van de stijging is volgens de apothekersclub Koninklijke Nederlandse Vereniging ter bevordering van de Pharmacie de verbeterde diagnostiek en de toenemende behoefte van ouders om klachten te verzachten.

Laxeermiddelen werden vorig jaar 339.000 keer voorgeschreven, terwijl dat in 1999 nog 207.000 keer was.

Recepten voor maagzuurremmers gingen vorig jaar 110.000 keer over de toonbank. Maagzuuremmers werden 110.000 keer verstrekt, terwijl dat tien jaar eerder nog 45.000 was.


Bijwerkingen

Omdat er bijna geen onderzoek is gedaan naar de bijwerkingen of zelfs de effectiviteit van de medicijnen bij kinderen en jongeren zijn de kinderartsen Martin Offringa en Matthijs de Hoog van de Emma en Sophia Kinderziekenhuizen kritisch over deze ontwikkeling.

Om die reden hebben ze soms moeite kinderen medicijnen te geven.
Bron ANP



En dat kan ik me heel goed voorstellen.
We zullen weer terug moeten naar de vraagstelling of een medicijn dat in een bepaalde situatie wordt voorgeschreven de werkelijke oorzaak van klachten niet alleen maar maskeert. De symptomen worden minder of verdwijnen, maar de bron van de klachten neem je daarmee nooit weg. De westerse wereld mag dan steeds wijzer en ontwikkeld zijn vergeleken met andere bevolkingen, maar op het gebied van het voorkomen en behandelen van klachten kunnen we nog heel wat leren.

:) J

Geen opmerkingen: