zondag 7 september 2008

Vet, hoe kom je er vanaf?


Hallo allemaal,

Hoe komt dat vet toch op die plekken waar we het niet willen hebben en hoe komen we er weer vanaf?





Vet is niets meer en niets minder dan opgeslagen energie. Brandstof wat klaar ligt om verbrand te worden voor activiteiten die energie vragen. Teveel mensen denken nog dat het enige wat ze hoeven te doen om van hun overtollig vet af te komen simpelweg minder eten is. Niets is minder waar. Je moet ook anders eten en zeker niet veel minder dan je lichaam nodig heeft. Anders eten ook, juist om te voorkomen dat je lichaam “ nieuw” vet op gaat slaan. Doe je dit niet dan blijft het ondanks het volgen van een goed beweegprogramma water naar de zee dragen. Niet echt effectief dus.
Alleen anders en goed eten helpt echter ook niet omdat je dan weliswaar geen nieuw vet opslaat, maar je nog wel steeds met het oude vet zit opgescheept.


Hoe pak je dit aan? Door allereerst in te zien dat al je overtollig vet niet in een paar dagen, weken of zelfs maanden is verzameld. Dit is een proces wat vaak in jaren is opgebouwd. Hoe dan ook, in die periode heb je meer energie verzameld (voeding) dan je nodig had in combinatie met het feit dat je misschien ook nog eens minder actief was. Zo kan het gebeuren dat je elk jaar zo’n 3 kilo zwaarder wordt en indien je hier geen gerichte actie tegen onderneemt zal dit jaar na jaar er toe kunnen leiden dat je dan “ineens” 13 tot 15 kilo zwaarder bent. Oeps, gaat dat zo snel? Allemaal opgeslagen energie weet je nog?

Het goede nieuws is dan ook dat je met een goed beweegprogramma ervoor kunt zorgen dat je lichaam al die energie gaat aanwenden om deze bewegingsvorm te kunnen voeden. Je zult dus in beweging moeten komen om van je zwembandjes, zadeltassen etc af te komen. Benamingen die ik overigens niet zelf aandraag, maar door mijn klanten regelmatig worden gebruikt om de voor hen kritieke plaatsen aan te wijzen. Met bewegen volstaat wandelen overigens ook. Zij het voor een beperkte periode en duur. Het probleem van wandelen is namelijk dat het veel tijd kost om de nodige calorieen te verbranden.

En zo duurt het wel heel lang voordat je door je opgeslagen energievoorraad (vet) heen bent. Wat is dan de oplossing? Hier komt ie: met regelmaat proberen om niet langer te bewegen, maar juist intensiever. Het niet beheersen van dit onderdeel van het afslankproces is waar helaas meer dan 90% zich schuldig aan maakt.Natuurlijk dient je voeding hierbij goed te zijn afgestemd op je beweegpatroon en persoonlijke situatie anders houd je het niet vol en kun je net zo goed gaan bakkeren. Iets wat ik niemand aanraad overigens.
Tot de volgende,
Jelle