woensdag 15 oktober 2008

Sporten is minder belangrijk dan je denkt!


Als je me 10 jaar geleden had gevraagd of sporten belangrijk is had ik je waarschijnlijk niet voor vol aan gezien. Hoe kan sport nou niet belangrijk zijn? Het houdt je spieren soepel, geeft je lichaam meer vorm en zorgt voor sterkere botten en een heldere geest. Toch? Niet als je lichaam echt nog niet moet denken aan sport omdat het van binnen ziek is van alle stress en bewerkte voedingsmiddelen die veel mensen vandaag de dag binnen krijgen.


Kijk, elke vorm van beweging is voor je lichaam niets meer dan weer een vorm van stress. Net zoals mentale stress zoals het je onnodig zorgen maken om zaken waar je weinig tot niets aan kunt doen. Voor je lichaam maakt het niet uit wat voor vorm van stress het is. Het ziet het slechts als stress en moet hier mee om zien te gaan. Dit kan het goed, maar dan moet je er wel de nodige rust en goede voeding tegenover stellen om de dit mogelijk te maken. Stress kost energie en verbruikt in die zin alleen maar energie. Voeding en rust zorgen daarentegen weer voor het herstel en het opladen van het lichaam. Bij veel mensen is deze balans echter verstoord omdat ze wel veel van zichzelf vragen (werk-mentale stress-sport) en te weinig doen om het lichaam weer op te laden (voeding-rust)


Een lichaam met een negatieve energiebalans heeft een verhoogd risico op hart en vaatziekten, kanker, allergieen en blessures. Zorg dus dat je eerst in balans komt door je energieverbruik in verhouding te brengen met goede voeding en voldoende rust voor je besluit om het te onderwerpen aan stress. Hoe weet je of je in balans bent? Simpel, dat voel je vanzelf. Een lichaam in balans heeft is minder belast en kan hierdoor meer energie vrijmaken en dat voel je. Je zult vervolgens willen sporten omdat je er de energie ook voor hebt en niet omdat het moet.
Dan pas zul je zin hebben om te sporten en zal het ook zijn vruchten gaan afwerpen.

maandag 13 oktober 2008

To Shake or Not to Shake!


Ik verbaas me elke weer over het fenomeen afslankproducten. Het zijn wellicht goede producten anders zouden er niet zoveel over de toonbank gaan. Toch??
Afslankproducten slanken maar een ding af en dat is in je portemonnee. Het gemak waarmee de marketingsmachine op volle toeren draait, is er één waar niet zo heel veel inspanning voor nodig is. Zowel voor de producenten van dergelijke producten als de consument zelf.

Als je goed en snel wilt slagen met een product dan moet je iets op de markt brengen waar veel vraag naar is. Zou er veel vraag naar afslankproducten zijn? Ik dacht van wel. En deze vraag zal alleen maar groeien, zolang de mens steeds zwaarder wordt en altijd maar weer de gemakkelijke weg zal zoeken om van zijn overgewicht af te komen.

Laten we eens het gedrag van een steeds groter wordende groep onder de loep nemen. Men wil wel afslanken, maar wil daarnaast wel ‘normaal’ blijven leven. Dus niet in de weer met veel groente, fruit, rauwkost, volkoren graanproducten, genaamd de gezondere onbewerkte producten. Volgens een ooit verschenen Slimfast reclamespotje werd hun principe al snel duidelijk gemaakt door de vrouw die het product gebruikte: “Met twee shakes per dag, kan ik toch mijn fruit, brood en groente eten”. Alsof volkoren brood, verse groente en fruit in de dagelijkse voeding ervoor zouden kunnen zorgen dat je je afslankpogingen zou kunnen saboteren!

Misschien met witte bewerkte “graan”producten, ingeblikt fruit en met doodgekookte groente. Dan zal er wellicht iets kunnen ontstaan, waardoor je minder resultaat zult hebben bij het afslanken. Maar geen nood! We roepen de hulp in van de afslankshakes . Een magisch blikje wat er voor zorgt dat je weer op het rechte pad komt??

Hebben jullie eigenlijk wel eens het etiket van zo’n blikje bekeken? En dan niet even snel naar de calorieën kijkend die je slechts binnenkrijgt, maar ook even naar de ingrediënten.
Hè, zie ik daar suiker staan? Vandaar dat het zo lekker zoet smaakt. Of waren daar nou die smaak- en kleurstoffen voor? Melk en suiker, aangevuld met kleur-, geur- en smaakstoffen die het wel erg gemakkelijk maken te vergeten dat je eigenlijk bedonderd wordt waar je bij staat.
Neem liever een snee volkorenbrood met vet beleg. En drink daar dan ook nog maar een glas volle melk bij. Iets meer werk? Ja, dat wel. Gezonder? Wat denk je zelf? Deze producten zijn niet bewerkt, zijn dus niet ontdaan van hun essentiële voedingsstoffen en zullen tevens je cholesterolwaardes positief beïnvloeden. Het Nutrado voedingsprogramma hanteert deze succesvolle principes die bedoeld zijn om uw gezondheid eerst aan te pakken (bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker) en dan valt het vet er haast vanzelf af. Gelukkig is Slimfast al failliet en is het weer wachten op de volgende producent die opstaat om snel geld te verdienen.

We zouden eens moeten gaan nadenken wat het toch is, waardoor wij mensen alles zo snel mogelijk willen, zonder er veel moeite voor te willen doen, terwijl je toch ook niet van de één op de andere dag zo bent geworden zoals je nu bent. Alles kost tijd. Dus ook het aanpassen van je voeding. Eet maaltijden die een juiste verhouding vet, eiwit en koolhydraten bevat, en je hoeft helemaal niet op je calorieën te letten. Je lichaam zal namelijk vanzelf wel aangeven wanneer je vol zit tijdens een maaltijd indien je maaltijd voor jouw lichaamssituatie voldoende uitgebalanceerd is. Dit komt omdat het verzadigingsprincipe van je lichaam op deze manier wel zijn werk kan doen omdat je maaltijd in balans is.

zondag 12 oktober 2008

Vroegdiagnostiek rukt op!

Het is zover. Een nieuwe certificering is weer binnen. Dit betreft een NIPED certificering die me de mogelijkheid bied om deel uit te maken van een landelijk gezondheidsinitiatief die werknemers en particulieren in staat stelt hun gezondheid op proffesionele wijze te testen en zich hierin te laten adviseren. Het NIPED is een instantie die zich richt op het voorkomen van ziektes en klachten nog voor de klant ziek wordt.

Het adviseren is het gedeelte wat ik samen met nog 25 andere personal trainers in Nederland op me mag nemen. Hartstikke leuk natuurlijk en nuttig!
Vaak krijgen mensen na het doen van een test een vage uitslag en daar moeten ze het dan mee doen. Door de preventie consulenten wordt dit veel proffesioneler getackeld.

Nutrado Lifestyle Coaching deed al veel aan coaching en ik ben blij dat ik nu ook mag meewerken aan dit project waar hopelijk veel werkgevers ook het nut van in zullen zien.

Hieronder de informatie zoals deze op het internet te vinden is.

De Personal Preventie Consulent
Voor mensen die willen weten hoe het met hun gezondheid is gesteld worden allerlei gezondheidschecks aangeboden. Zo'n gezondheidscheck brengt de gezondheid en een persoonlijk risicoprofiel van de deelnemer in kaart. Maar wat als uit de check blijkt dat het wenselijk is dat de deelnemer zijn of haar gezondheid verbetert? Vaak ontbreekt het aan een professionele follow-up. Vitalavie brengt hier met zijn personal preventieconsulenten verandering in. De personal preventieconsulent helpt de deelnemer een vertaalslag te maken van de uitslag van de gezondheidscheck naar een verantwoord plan om de vitaliteit te verbeteren. In een gesprek van 30 minuten kijkt de personal preventieconsulent:
Welke vervolgstappen de deelnemer kan nemen, hoe de deelnemer de verandering het beste kan aanpakken, naar welke samenwerkingspartners kan worden doorverwezen.

Een personal preventieconsulent heeft aan de hand van een vragenlijkst of een ander soort onderzoek een gesprek met een deelnemer. De oorsprong van de naam ligt bij De Nationale Gezondheidscheck, het Preventiekompas, van het NIPED, een kennisinstituut dat met de top van de Nederlandse wetenschap samenwerkt aan gezondheidpreventie. Het PreventieKompas is een uitgebreide gezondheidscheck waar zowel particulier als bedrijven aan deelnemen. Er wordt gewerkt met een internetvragenlijst, aangevuld met een onderzoek en een gesprek met een personal preventieconsulent.

Meer informatie op www.preventiekompas.nl



www.nutrado.nl
www.knowhowfitnesstrainer.com
www.knowhowfitness.blogspot.com

Is hardlopen wel zo gezond?


Omdat er nogal wat mensen zijn die de nodige kilo’s kwijt willen raken trekken velen de loopschoenen weer aan, of worden deze voor vele euros speciaal aangeschaft om de ambitieuze kilometers te kunnen weerstaan. De wat meer verstandigen speuren het internet of de vakbladen af om beter voorbereid te zijn. Anderen zeggen op “gevoel” te sporten en zien wel waar het schip strand. Veel gemaakte beginnersfouten zijn te vaak en te veel willen lopen om maar snel resultaat te zien. Hetgeen acht van de tien keer resulteert in allerlei onnodige blessures.


De loopfanaten die het wat verstandiger hebben aanpakt ervaren nog nauwelijks klachten, maar dat is slechts een kwestie van tijd.
Waar de noodzaak om uren te gaan rennen vandaan komt is mij een raadsel maar het heeft zeker niets te maken met het optimaal verbeteren van de hart en longfunctie. Dat lopers zich fitter voelen tijdens het lopen komt vooral door de afgifte van het zogenaamde gelukshormoon endorfine, onder duursporters ook wel “runners high” genoemd. Door deze stof die een pijnverzachtende werking heeft gaan duursporters vaak langer door dan nodig is.

Om optimaal ons hart en longen te stimuleren en zo meer uit onze dagelijkse bezigheden te halen is men veel meer gebaat bij een intensievere arbeid-rust verhouding van het hart. Ook wel intervaltraining genoemd. Deze manier zorgt ervoor dat je veel meer gezond spierweefsel behoudt. Iets wat tijdens duurtrainingen veelal wordt afgebroken omdat het lichaam tijdens langdurige inspanningen maar heel even toe kan met de aanwezige suikers in het lichaam.Sprinters en tienkampers trainen veel intensiever maar deze inspannningen zijn van korte duur en worden afgewisseld met even lange of langere periodes rust. Duursporters maken niet gebruik van dit principe aangezien van hen juist verwacht wordt dat ze langer moeten sporten om fitter te worden. Maar als bewezen is via vele studies dat je met kortere maar intensievere trainingen die ook nog eens in tempo sterk wisselend zijn, dan heeft langer lopen met een matige intensiteit veel minder zin. Tenminste als het beoogde effect van duursporten fitter en slanker worden is.

Hardlopers lopen daarnaast nog eens meer risico op vroegtijdige blessures die voor een snelle uitval zullen zorgen. Veel voorkomende blessures zijn blessures aan voet (hiel), enkels, knie heup en onderrug. Dat is ook niet zo vreemd, aangezien ons lichaam niet voorbestemd is om uren achtereen door te joggen/rennen en zeker niet meerdere malen per week. Lopen is een lichaamsdragende beweging, een beweging waarbij je je hele gewicht optilt en een veelvoud hiervan steeds neerlaat komen op één been. Doordat vele beginnende lopers ook nog eens starten met overgewicht neemt de belasting op de gewrichten alleen maar toe. Een oplossing zou zijn om korter maar intensiever te trainen. Beginners moeten dan juist wandelen afwisselen met joggen en als de conditie verbetert en het lichaam gewicht begint te verliezen kan men korte periodes joggen afwisselen met rennen.

Op deze manier belast je het lichaam veel effectiever. Je hoeft niet lang te rennen om je gezondheid te verbeteren. Het afleggen van lange afstanden is mijns inziens alleen noodzakelijk om wedstrijden en evenementen te lopen. Dan moet je juist kilometers maken om voldaan over de streep te komen. Al de overige motivaties ten spijt zouden meer gebaat zijn bij intervaltraining. Je doet je hart, longen, spierstelsel en botten er een veel groter plezier mee. Met name op de lange termijn.
Voor diegene die echt goed aan de slag wil met intervaltraining (en dit kan al wandelend) hebben we een handig instrument waarmee je precies je rust en werktijden in kunt stellen. Deze interval-timer is te verkrijgen op onze website voor slechts €19.99

zaterdag 11 oktober 2008

Vallen, opstaan en weer doorgaan


In deze blog wil ik het hebben over dat vallen, opstaan en weer doorgaan. Inderdaad net zoals dat liedje van Herman van Veen. Veel mensen hebben volgens hen niet in huis wat er voor nodig is om hun doelstellingen te bereiken. Ze proberen het wel, maar ja het is zo druk en de kinderen zijn ook nog eens lastig en de hond was laatst zwanger geworden door de kat van de buren...

Excuses.
We hebben vroeg al geleerd om er mee klaar te staan als je ouders weer eens hun verantwoordelijke preek afstaken. Of wanneer de leraar op school je het onmogelijke vroeg en je vroeg naar die opdracht waar je drie weken de tijd voor had gekregen. Drie weken. Wat waren ze snel om. Ik heb er zelf vaak mee te maken gehad en eveneens de gevolgen ervan mogen ervaren. Ook ik stond vaak na het vallen weer op, alleen duurde het toen wat langer voor ik weer op mijn benen stond en door had wat er zojuist was gebeurd. Kreeg ik nou net een slecht cijfer, en moest ik nu ook nog een extra opdracht inleveren? Maar ik heb het al zo druk...

Excuses. We deden het al toen we jong waren en we doen het nog steeds. We kunnen de mooiste dromen hebben en dat is fantastisch natuurlijk. Zonder dromen kun je niets creëren. Maar als je het plan hebt opgevat om je dromen ook werkelijk te laten worden dan moet er actie volgen om dan moeten er plannen worden gemaakt. Moeten? Ja moeten. Want met dromen alleen en op je gevoel afgaan kom je er niet als je echt iets wil. Of dat nu het veranderen van je lichaam is in dat droomfiguur dat je altijd al wilde hebben, of dat je droomt over een andere carrière. Wat het ook is. Laat je dromen volgen door actie en maak een goed en gestructureerd plan. Mocht je een droomfiguur tot je doel verheven hebben dan kan ik als coach je daar prima bij helpen. Ik kan de mooiste programma’s voor je klaarzetten en je de beste technieken leren. Je hebt dus een goed en gestructureerd plan nodig om je droomfiguur te creëren. Maar dan ben je er nog niet. Volharding is dan het volgende wat zult moeten opbrengen en met mijn coaching zal dit geen enkel probleem zijn.

Het beste voorbeeld van iemand die zijn dromen najoeg en zich door niets en niemand liet afleiden was Arnold (geen achternaam nodig). Arnold wilde als jongen van 14 al kampioen bodybuilding worden. Hij gebruikte de kennis van een ieder die hem verder kon helpen en negeerde iedereen die hem voor gek verklaarde en negatief naar hem en zijn doelstellingen was. 4 jaar later had hij zijn eerste wedstrijd gewonnen en zouden er nog vele volgen. Daarna wilde hij de best betaalde filmacteur worden en hoewel Arnold een vreselijk Duits accent had leken zijn kansen op succes uiterst klein. Maar met het nodige doorzettingsvermogen en zijn overredingskracht lukte het hem om een producent zo gek te krijgen dat ze een film met hem zouden draaien. Deze eerste film flopte, net als de tweede. Maar hij zette hoe dan ook door en liet zich niet ontmoedigen door deze teleurstellingen. Hij viel en stond weer op. Zijn doorbraak kwam met de film Conan, en als snel volgde zijn bekendste film: The Terminator. Na vele succesfilms was Arnold de vest betaalde acteur in Hollywood.

Het duurde niet lang of hij had zijn zinnen gezet op de politiek in het land wat hem veel had gegeven. We weten allemaal hoe dat is afgelopen. Na veel kritiek in de media werd Arnold Schwartzenegger met veel stemmen voor gekozen tot gouverneur van California. Onlangs is hij herkozen. Wat ik hiermee wil duidelijk maken dat het niet uitmaakt hoe gek je idee of dromen ook zijn. Laat je door niemand afleiden en ga er voor!

Wees consequent in je gedrag als het gaat om voeding en beweging en je zult veel sneller resultaten zien. Als je niet tevreden bent met je huidige baan, ga dan niet zitten klagen dat je het zo slecht hebt. Je creëert je eigen ellende door er in te blijven zwelgen. Zoek oplossingen en ze zullen komen. Geloof in verbetering en er komt verbetering. Als je niets doet om je wensen te vervullen zal er ook niets gebeuren...

Nutrado Lifestyle Coaching heeft de gereedschappen in huis om je lichaam uit te dagen en je geest te prikkelen. Mentaal geven mensen altijd sneller op dan hun lichaam dat zal doen. Neem een fitness oefening als een leg press. Doel: 8-12 herhalingen met als rode draad door de training: progressieve belasting om het lichaam uit te dagen om te veranderen. Als je jezelf niet uitdaagt train je na twee weken nog steeds met het zelfde gewicht en doe je nog steeds keurig 12 herhalingen. Het gevolg: geen prikkel voor het lichaam, en je mentale beleving is allang in slaap gevallen. Wakker worden! Denk aan je doel. Elke training probeer je iets meer te doen dan je lichaam de vorige keer kon tillen. En dat lukt omdat je lichaam na een goed uitgevoerde training sterker wordt.

Dit geld overigens ook voor de cardio/conditietraining. Stap eens wat vaker uit die comfortabele zone waar je al weken of maanden in traint en zet de weerstand een tandje hoger, of verhoog het tempo eens wat vaker. Oké het is even wennen en zwaar, maar daar wordt je lichaam nou juist sterker, fitter, gezonder, mooier en levendig van. Hier krijg je niet alleen energie van, je straalt het ook uit. En dit voelt zo goed dat je het steeds weer wilt voelen. Onthoud dus dat rust roest en dat waar geen verandering is zal er geen groei plaatsvinden. En dat bedoel ik in de breedste zin van het woord. En wees niet bang om te vallen. Het gaat erom of én hoe je weer opstaat.Geen excuses meer.
Aan de slag!

vrijdag 10 oktober 2008

Wacht niet op de waarschuwing!


Mag ik u voorstellen aan Kees...

Er zijn naar mijn mening teveel onzindiëten en er wordt vaak veel te moeilijk gedaan over het woordje lichaamsbeweging, dat er al snel verwarring ontstaat bij de mensen die dolgraag willen afslanken, maar belangrijker nog, die hun lifestyle anders willen indelen om er op lange termijn de vruchten van te kunnen plukken. Ik zie het dan ook als mijn missie om mensen in te laten zien dat sporten niet alleen voor de korte termijn is, of voor een maatje minder, maar in de eerste plaats bedoeld is om je fitter, strakker, sterker en dus gezonder te maken. En als dat eenmaal beseft wordt, is er geen weg meer terug. Dan sport je voor de rest van je leven. Net zoals je voor de rest van je leven je tanden zult poetsen, als je ze wilt behouden tenminste…

Ik wil jullie voorstellen aan Kees, die z’n hele leven niet of nauwelijks heeft gesport. Kees vond het tot voor kort heel normaal dat hij weinig beweging kreeg. Het naar zijn auto lopen, was bij wijze van spreken al voldoende om de nodige zweetdruppels op z’n voorhoofd te laten verschijnen. Maar daar geeft hij allang niets meer om. Het hoort bij hem. Altijd al gehad. Zolang hij zich kan herinneren. Ook was Kees nooit goed in sport. Vaak was hij te langzaam, of was hij alweer snel moe. Doorgaan was er dan niet meer bij. Ook op school werd hij vaak als laatste gekozen bij een spelletje op het schoolplein, of bij de gymles. Vroeger deed het hem veel als hij weer eens gepest werd. Maar dan was daar altijd weer zijn moeder, die hem dan weer trooste met wat limonade en snoep. Zo heeft Kees eten altijd beschouwd.

Vaak gaf het hem troost wanneer hij in zijn tienertijd moeite had om mee te komen, en tegenwoordig tijdens periodes van stress op het werk. Recent heeft Kees echter steeds meer last van zijn stijgend overgewicht. Was hij als kind altijd al te zwaar, door de jaren heen is dat alleen maar erger geworden. Naast gewrichtsklachten, zoals artrose, heeft Kees een hele waslijst van klachten ontwikkeld die hij bijna voor lief heeft genomen. Zo was daar bijna elke dag die hoofdpijn die vaak ontstond door de drukte op het werk, dacht Kees. Ook kreeg hij steeds meer last van zijn maag. Aangespoord door collega’s probeerde Kees wel eens een dieet, maar alhoewel dit vaak wel even hielp, zo verloor hij eens 4 kilo in 1 week, viel hij als snel terug in zijn oude patroon.

Je kunt wel raden dat die 4 kilo weer snel weer terug kwam plus rente. Twee weken geleden was Kees weer eens zonder ontbijt de deur uitgegaan en sprong snel in zijn auto om snel op zijn werk te kunnen zijn. Later zou hij wel een kop koffie met gevulde koek scoren. Zo deed hij dat wel vaker wanneer hij weer eens haast had. Deze ochtend zou de koffie met gevulde koek lang op zich laten wachten. Tijdens de autorit had Kees zich wel even duizelig gevoeld, en ook had hij af en toe een steek in z’n borst. Het laatste wat Kees zich herinnerde, was dat hij de auto langs de weg zette en wegzakte. Toen Kees weer wakker werd, lag hij in het ziekenhuis op de intensive care. De dokter stond bij zijn bed en legde uit wat er was gebeurd. Hij had onderweg een hartstilstand gehad en had geluk gehad dat er mensen in de buurt waren die hem hadden gereanimeerd.

Gelukkig bleek het een licht infarct te zijn, en zou hij er niets aan overhouden. Kees was zich rot geschrokken en was vastbesloten dat dit nooit meer voor zou komen, zolang hij er zelf iets aan kon doen. De diëtiste die dezelfde dag nog langs kwam, vertelde Kees dat hij zijn voedingspatroon flink moest aanpassen. Zijn cholesterol was veel te hoog en ook zijn bloeddruk verdiende zeker niet de schoonheidsprijs. Hij kreeg het advies om meer lichaamsbeweging op te zoeken dan hij tot nu toe had gedaan. Met medicijnen voor zijn cholesterol en zijn bloeddruk was er geen gevaar en dus kreeg Kees goedkeuring van de specialist, die zelf actief was in het grote sportcentrum midden in de stad.

De opdracht van de specialist was simpel. Kees moest flink wat kilootjes inleveren, wilde hij een herhaling voorkomen. Een betere motivatie was niet denkbaar. Na een heldere en gerichte intake kon Kees aan de slag. De steeds zwaardere trainingen, gecombineerd met bewuster eten, resulteerde in een verlies van 35 kilo binnen 8 maanden tijd. Niet met behulp van pillen of afslankshake’s en zeker niet met de te caloriebeperkte diëten zoals de Sonja Bakker boeken ons nu voorschrijven. Nee, dit was mogelijk geworden door hard werken in de sportschool en door het voedingspatroon hier vervolgens op af te stemmen. Niets meer en niets minder. Kees had inmiddels geleerd dat hoe mooier de beloftes zijn omtrent het verliezen van lichaamsbedreigend vet, hoe harder je er van weg moet lopen.

Mensen zoals Kees zijn er vele in de evenzoveel fitnesscentra die ons land rijk is. De reden om te sporten kunnen er vele zijn. Toch zullen 8 van de 10 mensen hun motivatie uit ijdelheid geboren zien. IJdelheid kan een motivatie zijn, alleen moet je je afvragen of je niet eens wat minder naar de buitenkant en wat meer naar de binnenkant van je lichaam zou moeten kijken. In mijn visie train je naast de spieren die meteen zichtbaar zijn, allereerst die fantastische kleine spier zo groot als je vuist. Juist, je hart! We zouden er toch niet aan moeten denken dat deze belangrijkste spier door slecht onderhoud ermee zou stoppen! Naast het hart worden vooral de longen flink getraind, mits er natuurlijk op de juiste intensiteit wordt getraind. De bloedsomloop wordt enorm gestimuleerd, opgehoopte afvalstoffen worden gemakkelijker afgevoerd, en diverse hormonen worden vrijgemaakt om je lichaam te laten doen wat het aan het doen is. Dat je je daardoor beter voelt, vooral na het sporten is mooi meegenomen.

Veel mensen zullen dit ook herkennen. En als dit er voor zorgt dat je je beter voelt en je weer motiveert om terug te gaan naar het fitnesscentrum, dan heb je de kern van het doel van lichaamsbeweging te pakken. Dat je door die inspanningen je lichaam ook nog eens ziet veranderen, mits je intensief genoeg traint, is meer een gevolg van ook beseffen dat het niet bij dat ene uurtje sporten per week blijft. Daar zijn net als bij Kees zeker 3 bezoeken aan het sportcentrum voor nodig of andere sportieve uitingen in dezelfde frequentie. Realiseer je ook dat er in een gebakje 300 calorieën zitten waar je je minimaal een halfuurtje voor in het zweet moet werken. Met de nodige aanpassingen en de juiste coaching zal dit er voor zorgen dat je in betrekkelijk korte tijd je lichaam al ziet veranderen. Zo eenvoudig is het. Niets meer en niets minder.