maandag 13 oktober 2008

To Shake or Not to Shake!


Ik verbaas me elke weer over het fenomeen afslankproducten. Het zijn wellicht goede producten anders zouden er niet zoveel over de toonbank gaan. Toch??
Afslankproducten slanken maar een ding af en dat is in je portemonnee. Het gemak waarmee de marketingsmachine op volle toeren draait, is er één waar niet zo heel veel inspanning voor nodig is. Zowel voor de producenten van dergelijke producten als de consument zelf.

Als je goed en snel wilt slagen met een product dan moet je iets op de markt brengen waar veel vraag naar is. Zou er veel vraag naar afslankproducten zijn? Ik dacht van wel. En deze vraag zal alleen maar groeien, zolang de mens steeds zwaarder wordt en altijd maar weer de gemakkelijke weg zal zoeken om van zijn overgewicht af te komen.

Laten we eens het gedrag van een steeds groter wordende groep onder de loep nemen. Men wil wel afslanken, maar wil daarnaast wel ‘normaal’ blijven leven. Dus niet in de weer met veel groente, fruit, rauwkost, volkoren graanproducten, genaamd de gezondere onbewerkte producten. Volgens een ooit verschenen Slimfast reclamespotje werd hun principe al snel duidelijk gemaakt door de vrouw die het product gebruikte: “Met twee shakes per dag, kan ik toch mijn fruit, brood en groente eten”. Alsof volkoren brood, verse groente en fruit in de dagelijkse voeding ervoor zouden kunnen zorgen dat je je afslankpogingen zou kunnen saboteren!

Misschien met witte bewerkte “graan”producten, ingeblikt fruit en met doodgekookte groente. Dan zal er wellicht iets kunnen ontstaan, waardoor je minder resultaat zult hebben bij het afslanken. Maar geen nood! We roepen de hulp in van de afslankshakes . Een magisch blikje wat er voor zorgt dat je weer op het rechte pad komt??

Hebben jullie eigenlijk wel eens het etiket van zo’n blikje bekeken? En dan niet even snel naar de calorieën kijkend die je slechts binnenkrijgt, maar ook even naar de ingrediënten.
Hè, zie ik daar suiker staan? Vandaar dat het zo lekker zoet smaakt. Of waren daar nou die smaak- en kleurstoffen voor? Melk en suiker, aangevuld met kleur-, geur- en smaakstoffen die het wel erg gemakkelijk maken te vergeten dat je eigenlijk bedonderd wordt waar je bij staat.
Neem liever een snee volkorenbrood met vet beleg. En drink daar dan ook nog maar een glas volle melk bij. Iets meer werk? Ja, dat wel. Gezonder? Wat denk je zelf? Deze producten zijn niet bewerkt, zijn dus niet ontdaan van hun essentiële voedingsstoffen en zullen tevens je cholesterolwaardes positief beïnvloeden. Het Nutrado voedingsprogramma hanteert deze succesvolle principes die bedoeld zijn om uw gezondheid eerst aan te pakken (bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker) en dan valt het vet er haast vanzelf af. Gelukkig is Slimfast al failliet en is het weer wachten op de volgende producent die opstaat om snel geld te verdienen.

We zouden eens moeten gaan nadenken wat het toch is, waardoor wij mensen alles zo snel mogelijk willen, zonder er veel moeite voor te willen doen, terwijl je toch ook niet van de één op de andere dag zo bent geworden zoals je nu bent. Alles kost tijd. Dus ook het aanpassen van je voeding. Eet maaltijden die een juiste verhouding vet, eiwit en koolhydraten bevat, en je hoeft helemaal niet op je calorieën te letten. Je lichaam zal namelijk vanzelf wel aangeven wanneer je vol zit tijdens een maaltijd indien je maaltijd voor jouw lichaamssituatie voldoende uitgebalanceerd is. Dit komt omdat het verzadigingsprincipe van je lichaam op deze manier wel zijn werk kan doen omdat je maaltijd in balans is.

Geen opmerkingen: