zondag 12 oktober 2008

Is hardlopen wel zo gezond?


Omdat er nogal wat mensen zijn die de nodige kilo’s kwijt willen raken trekken velen de loopschoenen weer aan, of worden deze voor vele euros speciaal aangeschaft om de ambitieuze kilometers te kunnen weerstaan. De wat meer verstandigen speuren het internet of de vakbladen af om beter voorbereid te zijn. Anderen zeggen op “gevoel” te sporten en zien wel waar het schip strand. Veel gemaakte beginnersfouten zijn te vaak en te veel willen lopen om maar snel resultaat te zien. Hetgeen acht van de tien keer resulteert in allerlei onnodige blessures.


De loopfanaten die het wat verstandiger hebben aanpakt ervaren nog nauwelijks klachten, maar dat is slechts een kwestie van tijd.
Waar de noodzaak om uren te gaan rennen vandaan komt is mij een raadsel maar het heeft zeker niets te maken met het optimaal verbeteren van de hart en longfunctie. Dat lopers zich fitter voelen tijdens het lopen komt vooral door de afgifte van het zogenaamde gelukshormoon endorfine, onder duursporters ook wel “runners high” genoemd. Door deze stof die een pijnverzachtende werking heeft gaan duursporters vaak langer door dan nodig is.

Om optimaal ons hart en longen te stimuleren en zo meer uit onze dagelijkse bezigheden te halen is men veel meer gebaat bij een intensievere arbeid-rust verhouding van het hart. Ook wel intervaltraining genoemd. Deze manier zorgt ervoor dat je veel meer gezond spierweefsel behoudt. Iets wat tijdens duurtrainingen veelal wordt afgebroken omdat het lichaam tijdens langdurige inspanningen maar heel even toe kan met de aanwezige suikers in het lichaam.Sprinters en tienkampers trainen veel intensiever maar deze inspannningen zijn van korte duur en worden afgewisseld met even lange of langere periodes rust. Duursporters maken niet gebruik van dit principe aangezien van hen juist verwacht wordt dat ze langer moeten sporten om fitter te worden. Maar als bewezen is via vele studies dat je met kortere maar intensievere trainingen die ook nog eens in tempo sterk wisselend zijn, dan heeft langer lopen met een matige intensiteit veel minder zin. Tenminste als het beoogde effect van duursporten fitter en slanker worden is.

Hardlopers lopen daarnaast nog eens meer risico op vroegtijdige blessures die voor een snelle uitval zullen zorgen. Veel voorkomende blessures zijn blessures aan voet (hiel), enkels, knie heup en onderrug. Dat is ook niet zo vreemd, aangezien ons lichaam niet voorbestemd is om uren achtereen door te joggen/rennen en zeker niet meerdere malen per week. Lopen is een lichaamsdragende beweging, een beweging waarbij je je hele gewicht optilt en een veelvoud hiervan steeds neerlaat komen op één been. Doordat vele beginnende lopers ook nog eens starten met overgewicht neemt de belasting op de gewrichten alleen maar toe. Een oplossing zou zijn om korter maar intensiever te trainen. Beginners moeten dan juist wandelen afwisselen met joggen en als de conditie verbetert en het lichaam gewicht begint te verliezen kan men korte periodes joggen afwisselen met rennen.

Op deze manier belast je het lichaam veel effectiever. Je hoeft niet lang te rennen om je gezondheid te verbeteren. Het afleggen van lange afstanden is mijns inziens alleen noodzakelijk om wedstrijden en evenementen te lopen. Dan moet je juist kilometers maken om voldaan over de streep te komen. Al de overige motivaties ten spijt zouden meer gebaat zijn bij intervaltraining. Je doet je hart, longen, spierstelsel en botten er een veel groter plezier mee. Met name op de lange termijn.
Voor diegene die echt goed aan de slag wil met intervaltraining (en dit kan al wandelend) hebben we een handig instrument waarmee je precies je rust en werktijden in kunt stellen. Deze interval-timer is te verkrijgen op onze website voor slechts €19.99

Geen opmerkingen: